רגישות לגלוטן – יש דבר כזה?
רגישות לגלוטן/לחיטה שאינה צליאק (Non Coeliac Gluten Sensitivity –(NCGS היא סינדרום המאופיין בתופעות גסטרואינטסטינאליות (הקשורות במערכת העיכול) ואקסטראינטסטינאליות (מחוץ למערכת העיכול) הקשורות לצריכה של גלוטן ויתכן גם חלבונים אחרים הקיימים בחיטה באנשים שאינם חולי צליאק ואינם אלרגיים לחיטה. בבדיקות דם, לא יהיו נוגדנים ובביופסיות מעי לא תיראה דלקת אך אנשים מדווחים על סימפטומים כל עוד צורכים גלוטן והסימפטומים נעלמים עם הוצאת הגלוטן מהתפריט.
התופעה התגלתה כבר לפני כ30 שנים אך רק בשנים האחרונות זכתה להכרה והוגדרה כסינדרום/הפרעה הקשורה לגלוטן, וזאת בעקבות עליה גוברת בשכיחות המחלה. כיוון שאין בדיקה אופיינית שיכולה לגלות את התופעה, האבחון מסתמך כיום על דיווח של תסמינים קליניים בלבד ועל היעלמות התסמינים בהוצאת החיטה/גלוטן מהתפריט. קיים קושי להעריך את שכיחות התופעה אך הערכה כיום היא כי מדובר על שכיחות של כ6% מכלל האוכלוסייה הסובלים מרגישות לחיטה, שכיחות גבוהה בהרבה ממחלת הצליאק. הסיבה להופעת רגישות זו אינה ידועה עדיין וכיום יותר ויותר מחקרים מתמקדים בתחום בניסיון לחקור את התופעה.
התופעות הנפוצות אשר מדווחות בעקבות צריכה של גלוטן הקשורות במערכת העיכול הן נפיחות בטנית, אי נוחות בטנית, כאבי בטן, בחילות, שלשולים ועצירות. בנוסף אנשים הרגישים לגלוטן מדווחים על תופעות רבות מחוץ למערכת העיכול כגון עייפות, כאבי פרקים, כאבי ראש, חוסר קואורדינציה ועוד. במחקר איטלקי שבדק את אופי ומשך התופעות במעל 500 סטודנטים, נמצא כי מעל 50% דיווחו על תופעות מיידיות עם צריכת הגלוטן (עד כשעה לאחר הצריכה), בשליש מהדיווחים התופעות הופיעו לאחר 6-12 שעות לאחר צריכת גלוטן ובשאר המדווחים התופעות הופיעו לאחר 6, 12 ואף 48 שעות לאחר צריכת גלוטן. משך הימשכות התופעות היה בין שעה ל-6 שעות אצל רוב המדווחים (מעל 50% מהמדווחים), בשליש מהמדווחים התופעות נמשכו פחות משעה ואצל השאר משך התופעות היה ארוך יותר ונמשך כשלושה ימים ובחלק אפילו יותר משבועיים.
הטיפול של תופעה זו הוא שמירה על דיאטה נטולת גלוטן, הימנעות מחיטה בעיקר אך גם מדגנים אחרים כגון שיפון ושעורה (ולעיתים גם שיבולת שועל). מחקרים מראים כי אנשים עם רגישות לגלוטן/חיטה השומרים על דיאטה נטולת גלוטן מדווחים על היעלמות התסמינים ועל שיפור באיכות החיים ועם זאת, ההיענות לטיפול היא לא במאת האחוזים ולא תמיד לאורך זמן. גורמים כגון אי ודאות של האבחנה, אי זמינות של מוצרים נטולי גלוטן ויוקר המוצרים גורמים לעיתים לאנשים לזנוח את הטיפול וזאת למרות יעילות הדיאטה בשיפור התסמינים.
כיום המודעות לתופעה גדלה גם בקרב הקהל הרחב וגם בקרב הקלינאים. במידה ואתם חושדים כי אתם סובלים מהתופעה, גשו להתייעץ עם רופא משפחה/גסטרואנטרולוג ודיאטנית גסטרו להרכבת תפריט מאוזן ומותאם למצב זה.
דינה לוי, דיאטנית קלינית. דיאטנית גסטרו תינוקות וילדים.

